het dak er af - voor kwaliteit en duurzaamheid

28-04-2020 05:20

DAK GAAT ER AF bij Ambachtelijke Bakker in Zevenhuizen

Bakkerij van Esch investeert in KWALITEIT en DUURZAAMHEID door plaatsing 3 nieuwe ovens.

Constante kwaliteit van brood en banket, betere werkomstandigheden en minder energieverbruik.
Dat zijn grote voordelen die de plaatsing van 3 nieuwe ovens bij ambachtelijke bakkerij van Esch in Zevenhuizen met zich meebrengen.
Bovendien zijn de brood- en banketproducten uit de nieuwe ovens ook nog eens overheerlijk van Smaak.
Dat blijkt uit de eerste positieve reacties van klanten.
“Onder andere het nieuwe Franse stokbrood is een product dat zeer goed is ontvangen door klanten”, vertelt bakker Bas van Esch. De komende weken wordt het plaatsen van de nieuwe ovens met de klanten gevierd met speciale Brood- en Bolletjes Acties.

De nieuwe ovens zijn afkomstig van de grootste ovenbouwer van Duitsland. De ovens hebben computerprogramma’s voor ieder baksel. Hierbij zijn allerlei instellingen mogelijk, waardoor er een gelijkmatig en verfijnd bak-resultaat ontstaat. De ervaringen tot nu toe zijn veelbelovend. Zowel de broden als de banketproducten hebben een mooiere korst en een gelijkmatige kleur. Het is voor de Bakkers een waar genot om met deze ovens te mogen werken.
De ovenbouwer heeft samen met Kobes Bouw en Onderhoud, de betrokken medewerkers van van Esch, SVE Bouw en Jan Meijer deze grote klus in één weekeinde geklaard.
“Om deze klus in zo´n korte tijd te klaren was echt wel een uitdaging. We zijn blij dat we het gedaan hebben en dat de nieuwe apparatuur werkt, zoals we gedacht en gehoopt hadden”, aldus Bas van Esch.
Nog elke dag worden veranderingen doorgevoerd in de computerprogramma’s om de kwaliteit van de producten nog verder te verbeteren. Bas van Esch: “Uiteindelijk is het vakmanschap van onze bakkers doorslaggevend om de best mogelijke producten uit de nieuwe ovens te krijgen. Ook niet onbelangrijk is dat de ovens redelijk eenvoudig zijn te bedienen, waardoor ook de werkomstandigheden zijn verbeterd.”

GAT IN HET DAK
Om tijd te besparen werd - voor het weghalen van de oude en de plaatsing van de voorgemonteerde nieuwe ovens - een gat in het dak gezaagd van 4 bij 4 meter. Via een hoogwerker werd de oude apparatuur weggehaald en werden de nieuwe ovens de bakkerij in getakeld. Ondanks de omvangrijke operatie was het dak voor het einde van de dag weer dicht. Deze logistieke operatie - ook de vloeren werden nog geëgaliseerd - vergde een gedegen voorbereiding, die in handen lag van Sander van Esch. Toen de 3 ovens eenmaal op hun plek stonden, konden de branders weer in gebruik worden gesteld, waardoor er op maandag weer vers brood en banket in de winkels verkrijgbaar was.

ENERGIE BESPARING
De vervanging van de oude, meer dan 20 jaar oude ovens betekent ook dat de oplopende energiekosten beter in de hand gehouden kunnen worden en het milieu minder wordt belast. De nieuwe ovens hebben speciale wanden om de warmte in de ovens langer vast te kunnen houden. Ze hebben ook een spaarstand, waardoor de ovens pas weer gaan opwarmen als dat echt nodig is. Onnodige branduren worden hiermee voorkomen. Bas van Esch: ”Al met al is een energiebesparing van minimaal 30% te behalen. Ook hebben we meteen geïnvesteerd in Warmteterugwinning. Naast de ovens is een warmtewisselaar gebouwd die zowel uit de rookgassen als ook uit de stoom nog restwarmte kan halen. Deze restwarmte wordt omgezet in 5 buffervaten van elk 1000 liter waardoor er in het hele gebouw van de bakkerij geen cv-installatie meer nodig is. Het warme water dat nodig is voor de deegbereiding, boilers, schoonmaken en bijvoorbeeld de vaatwasser komt van deze grote buffervaten. Hiermee wordt nog eens een energiebesparing gerealiseerd van zo’n 20%. In een later stadium worden er op het dak van de bakkerij nog een flink aantal zonnepanelen geplaatst, waardoor er een forse vergroeningsslag gemaakt wordt. Dit totaalpakket is een belangrijke stap richting minder CO2-uitstoot. ”

PUZZELEN
De operatie was extra spannend, omdat het in corona-tijd gebeurde. Tot het laatste moment was het de vraag of alles mocht en kon, en of alle benodigde materialen tijdig aangeleverd konden worden. Ook was het de vraag of de monteurs, van wie er ook een paar uit Duitsland moesten komen, er op de geplande dag zouden zijn. En het was natuurlijk ook even puzzelen of alles gedaan kon worden met het aantal mensen dat samen – op afstand - aan het werk mocht.

BROOD- en BOLLETJES DAG AANBIEDING!
Om het pure ambacht van de nieuwe ovens te proeven, heeft Bakkerij van Esch speciale actieweken in alle vestigingen.
Tot en met 16 juni is het elke dag Brooddag (normaal op 1 dag in de week) In deze 2 weken zijn de busbroden (wit, bruin, weite, wadden en fijn/grof volkoren) en alle speciale vanEschbroden ELKE DAG met KORTING verkrijgbaar.
Van 17 tot en met 30 juni is het elke dag Bolletjesdag
(zachte bolletjes: wit, bruin, krenten, spelt, muesli, hune en minder koolhydraten).
Dat betekent nu 6 bolletjes = 4 betalen + 2 bolletjes GRATIS.

stuk geschreven door Willem Bakering / Norger Courant.